Site Overlay

Structuur van de motorbonden

Hoe, wanneer en waarom is deze versnippering er eigenlijk gekomen?

Wel, in den beginne, dat is de periode vóór 1979, was er alleen de BMB, FMB voor de Franstaligen, met daaronder een paar Provinciale Afdelingen, zoals de PA West- Vlaanderen, PA Oost-Vlaanderen en jaja, ook de PA Antwerpen, omdat er toen ook meer Antwerpse motorclubs waren, zoals Weelde, Mortsel, Herentals, Wuustwezel, en …
de Toervrienden.
Die BMB was en is nog steeds het officiële Belgische orgaan voor alles wat met motorsport te maken heeft, zoals cross, trial … en dus ook het toerisme.

Er waren toen wel andere motorclubs maar die hadden niet veel te maken met toerisme, die hadden elk wel hun bijeenkomsten, treffens genaamd, maar die waren gewoonlijk in een tent met de daarbij horende luide muziek, modderbaden, kampvuren enz. De oudere leden onder ons zullen zich nog wel de Jambers uitzending uit de jaren negentig herinneren over die clubs.

Tot dat jaar was er dus maar 1 kalender met daarop voor elke club 1 treffen per jaar zodat er toen maar 1 treffen per weekend was. Een BMB club kon nog wel een tweede treffen organiseren maar onder de naam van de PA van hun provincie en de opbrengst was dan ook voor die PA. Zo is eigenlijk ook onze HerfstToer ontstaan in 1994 onder impuls van Bruno Van Den Heuvel, sinds kort terug lid van onze club. De eerste keer was dat nog onder de naam HerfstToer/PA Antwerpen, maar

Omdat toerisme in de BMB tot dan maar stiefmoederlijk werd behandeld, besloten een deel rebellen om iets anders uit de grond te stampen. In dat jaar 1979 zouden ernstige meningsverschillen tussen de toerismerijders en het bestuur van de BMB, waarvan het bestuur hoofdzakelijk bestond uit Frantalige oude leden en voornamelijk was gefixeerd op de Cross, leiden tot de oprichting van een nieuwe organisatie: Belgian Motards, met als voornaamste leidende figuren wijlen Pierre Brel, … juist, de broer van… , en wijlen Pierre Paul De Wilde, genaamd PP De Wilde.